Rólunk

A Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtár elhelyezkedését tekintve, a várost átszelő főút mellett fekszik, így az M6-os és 6-os számú utakról is könnyedén megközelíthető. Adony a fővárostól 58 km-re helyezkedik el, lélekszáma hozzávetőlegesen 3800 fő. A „város” címet 2000 -ben nyerte el. A távolsági buszjáratok megállója és a városközpont, 3 percnyi sétára van az intézménytől. Az épület környezetét illetően, vele szemben van a parkos Koller tér, ahol a város emlékparkja található. Itt az I. és II. világháborús emlékhelyek mellett az országzászló díszíti a sövényekkel körbezárt teret. Az emlékpark közvetlen szomszédságában a Sarlós Boldogasszony Római Katolikus templom és plébánia fekszik, majd a tér távoli oldalán a Városháza épülete zárja le a teret.

Ha körbejárjuk az épületet, még látszanak a régi birtok határai. Az épület bal oldalán található régi „kiskastély” épülete, ma Hóvirág Óvoda néven működik, melynek kertje a kastély parkjának része. Az épület jobb oldali végénél még jelen vannak a terméskőből kirakott díszkapu tartópillérei, melyek a kastély egykori bejáratának maradványai. A kaput jelenleg is a kastélyparkba való bejáráshoz használjuk.
Az épület alaprajzát tekintve változatlan, csupán az azt körülvevő melléképületek kerültek elbontásra. Egykor az épületet 10 hektáros park vette körül, melyben rózsakert és 5000 m2 területű csónakázó tó is megtalálható volt. A grófi idők után a kastély épülete és a park is más funkciót kapott. A falu fejlődésének köszönhetően a park egy része sportolási lehetőségek helyszínévé vált, ahová tenisz, kézilabda és labdarúgó pályákat építettek. Ezekkel együtt a park jelenlegi területe 8.5 hektár.

A kastélypark 120-130 éves fái nem csak sétának, futásnak és egyéb sportolásnak adnak teret, hanem a lokális rendezvények lebonyolításában is jelentős szerep jut a területnek. Mezei futóverseny, majális, gyermeknap, mozgásfesztivál, városi napok, húsvéti és adventi vásár csak néhány rendezvény a sok közül, mely évente megrendezésre kerül. Így hát mondhatom, hogy a Zichy család birtoka a jelenlegi formáját tekintve is méltó maradt egykori rangjához, hiszen a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtár és a hozzá kapcsolódó kastélypark központi szerepet tölt be a város kulturális és közösségi életében.