Gyermekkönyvek

Pap Kata: 1,2,3: számolós: könyv kicsiknek

Pap Kata: Színek: könyv kicsiknek

Pap Kata: Érzelmek: nevetős, sírós, ámulós…

Pap Kata: Reggel, délben, este

Végh György: Különös karácsony

A csupa titok ládikában lakó karácsonyfadíszek nagy útra indulnak. Az erdő mélyén már izgatottan várják őket az állatok. Közösen találnak rá a legszebb kis fenyőre, és visszaindulnak vele a városba. Vajon időben megérkeznek a gyerekekhez?

Marék Veronika: Kippkopp karácsonya

Kippkopp meglesi a várost, mert hallotta a cinkétől, hogy ott a lakásokban karácsonyfa is van télen. A segítőkész karácsonyfadísz mindent elmutogat Kippkoppnak és aztán egy csilingelő hang után egészen különös dolgok történnek. Olyan különösek, hogy végül a kis cinke és Kippkopp is karácsonyozik az erdőben.

Bartos Erika: Csengettyűk

Bogyó, Babóca és barátaik a karácsonyi asztalnál ülve tizenkét régi történetet elevenítenek fel. Együtt emlékeznek vissza az Ezerlábú látogatására, a bagolyfiókák születésére, és azt is megtudhatjuk, hogyan sérült meg a Barlangi Pók lába, mi történt a Csillaglány hárfájával, és miért lett Ugri haja rövidebb…

Susan Niessen: Karácsonyra vár a Mackó család

Kedves, színes mese sok boccsal és ajándékkal, kinyitható kis ablakokkal.

Zdenek Miler: A kisvakond és az egér karácsonya

„Karácsonyi gyöngyszem, meghittséggel és szeretettel.”

szerk. Miklya Luzsányi Mónika: Angyalmese

Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt 4 kötetnyi verset, mesét, történetet válogatott össze kortárs és klasszikus magyar szerzők írásaiból, több évtizedes pedagógiai tapasztalattal. A református iskolák pedagógusai által kipróbált és véleményezett sorozat téli kötete.

Takács Viktória: Betlehemi mese

Egy kora decemberi napon az óvodából hazatérő Bencét izgatott sokadalom várja otthon: iskolás testvére, Hanna, és az osztálytársai épp betlehemi játékot próbálnak! Legnagyobb örömére a kisfiú is részt vehet az izgalmas eseményben: papírbetlehemet készíthet, sőt csatlakozhat a betlehemezőkhöz. A kedves történet megismerteti a gyerekeket az egyik legszebb karácsonyváró népszokásunkkal, a betlehemezéssel, valamint az adventi időszak főbb tradícióival.
A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg.

Zdenek Miler: A kisvakond órája

Izgalmas nap virrad a kisvakondra! Sok élmény és kaland vár rá: korán reggel megmosakszik, aztán a barátaival segít felépíteni a kisegér új házát. Délután mindenki a nyusziéknál tévézik, este pedig a kisvakond színpompás festményeket készít. A könyvben található órán nyomon követheted az idő múlását.

Képes enciklopédia gyerekeknek

A brit Dorling Kidersley képes enciklopédiája a világról szóló legfontosabb ismereteket igyekszik összefoglalni a kisiskolásoknak, 6-12 éves gyerekek számára közérthető nyelven és elsősorban a beszédes, színes rajzok segítségével. Húsz témakörben segít a gyerekeknek az ismeretszerzésben: szemléletesen mesél a mítoszok és legendák világáról, a zenéről és divattörténetről, az ókori világról, a különféle kultúrák ünnepeiről, a Föld belső és külső szerkezetéről, a víz körforgásáról, a kémiai elemekről, a kontinensekről, az állat- és növényfajokról, a közlekedésről, az energiatermelésről és -felhasználásról, a bolygókról, az érzékszervekről, és még sok-sok másról. A rengeteg színes illusztrációval gazdagított, olvasmányos és informatív kiadvány joggal tarthat számot a kisiskolások figyelmére, akik iskolai stúdiumaik elmélyítésére, tájékozottságuk kiszélesítésére haszonnal forgathatják az indexszel záruló kötetet.

Berg Judit: Rumini

Hallottatok már Pelevárról? Ott található a világ legnagyobb kikötője és a híres bazár. Sehol máshol nem lehet zsugorító meg növesztő port kapni; van itt láthatatlanná tevő kalap, látószelence, a régi pajzsokról, késekről, fegyverekről, kincses ládákról és csodakenőcsökről nem is beszélve. A Szélkirálynő nevű hajó éppen Pelevárba tart, fedélzetén két mindenre elszánt hajósinassal, a két jóbaráttal, Ruminivel és Balikóval. Az út hosszú és veszedelmes, a Szélkirálynő egyik veszélyből a másikba sodródik. Miért félelmetes hírű a Ragacs-tenger? Hogy lehet átkelni a rettegett Sárkány-szoroson? Mit rejt a lakatlan sziget, ahol vízért szállnak partra? És hová tűnt Rumini?

Berg Judit: Rumini kapitány

Megérkezett a nyolcadik Rumini!
Galléros Fecó csatlakozik a Kartács-tengerre tartó Szélkirálynőhöz, hogy elrabolt kisfia és Sajtos Rozi nyomába eredjen. Újra együtt hát a legénység! De egy végzetes baleset során Rumini és Fecó eltűnik, később a Szélkirálynő is végveszélybe kerül, ráadásul nem kevesebb, mint három gonosz keresztezi hőseink útját: Pengecsőr báró, André de Majré és Vipera. Bár a helyzet gyakran válik reménytelenné, hőseink mégis mindig megtalálják a kiutat, néhol a szerencse, máskor jó szándékú barátok segítségével. Földön, vízen, levegőben zajlanak a váratlan és sorsfordító események, amelyek megállíthatatlanul sodorják a jól ismert tengerészeket az utolsó nagy megmérettetés felé. Kálmán Anna különleges rajzain opálbálnák, amandina pintyek, mérgezett karmú baglyok és nyílméregbékák kelnek életre, akik mind fontos szerepet játszanak a történet alakulásában.
És hogy hogyan lesz Ruminiből kapitány? Ez is kiderül a sorozat legújabb részéből!

Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

A tizenöt éves Christopher autista: nagyon sokat tud a matematikáról és a fizikáról, de nagyon keveset az emberi érzelmekről. Nem szereti, ha hozzáérnek, és nem hajlandó megérinteni semmit, ami sárga vagy barna. Űrhajós szeretne lenni, de még sohasem járt a szülei nélkül az utcájukon túl. És alighanem ő a világirodalom egyik legkülönösebb nyomozója – egy este ugyanis a szomszédasszony kutyáját döglötten, vasvillával átszúrva találja a kertben, és elhatározza, hogy kinyomozza, ki ölte meg. Így kezdődnek Christopher különös kalandjai, melyek során nemcsak a kutya gyilkosának kilétére derül fény, hanem ennél jóval fontosabb dolgokra is, amelyek sok mindent megváltoztatnak mind az ő, mind a szülei életében.
Mark Haddon bámulatos beleérzéssel ábrázolja az autista fiú végtelenül racionális gondolkodását, sajátos érzelemvilágát, s könyve izgalmas és megható olvasmány lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az angliai Oxfordban élő Mark Haddon tizenöt gyerekkönyv szerzője, emellett illusztrátor és forgatókönyvíró. A kutya különös esete az éjszakában első felnőtteknek (is) szóló könyve, amely az elmúlt időszak egyik legnagyobb világsikere, és Angliában megkapta az év legjobb gyerekkönyvének járó díjat.

Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Dani tizenhat éves középiskolás, aki kerekesszékben éli hétköznapjait. Ám – bár magát nyominak nevezi – mindez nem akadályozza meg abban, hogy kortársaihoz hasonló, teljes életet éljen. A gimnázium végzősei éppen gitárost keresnek zenekarukba, és Dani elnyeri a tetszésüket, felveszik őt tagjaik közé. Dani szeret zenélni, rajong a fociért, és szeretne mielőbb nemcsak baráti, hanem annál mélyebb kapcsolatot kiépíteni egyik osztálytársával. Egy rosszul sikerült rendezvényen történtek azonban kedvét szegik, és ekkor elhatározza, hogy maga mögött hagyja eddigi életét, és barátait, elcseni édesanyja (akit nagyon szeret) bankkártyáját és nyugat-európai körutazásra indul. München, Párizs, Amsterdam és Barcelona útjának állomásai, és ezalatt nemcsak a városokat ismeri meg egyre jobban, de önmagát is. Az elfogadásról, barátságról, a felelősségvállalásról, szerelemről, és fogyatékossággal is foglalkozó regényt a 12-18 éves korosztály tagjainak ajánljuk.

Natalia Serba: Az órakulcs: Óramágusok 1.

Az Óramágusok új, egyedi hang a fantasyben, ahol az Idő külön, mágikus univerzumként jelenik meg. Barátság, bizalom, a könnyű és a helyes út közti választás nehézsége, az elhivatottság megtalálása, az akaraterő megedzése, az első szerelem bonyodalmai – ilyen és hasonló kérdések foglalkoztatják az Óramágusok sorozat kamasz szereplőit, ahogyan a való élet, a valódi világ kamasz lakóit is, éljenek bárhol.

Mihail Pljackovszkij: A sün, akit meg lehetett simogatni

Hápisápit, a kacsát, Luszt, az elefántot, Csahost, a kiskutyát és a többi, szárazföldön és vízben, ház körül és a rengetegben élő állatot már a legkisebbek is személyes jó barátnak érzik. És belopódzik ismerőseik egyre táguló körébe Csíkoska, a tigris, aki nagyon szeretne repülni, Trikó, a zebra, aki már unja, hogy olyan csíkos, mint egy matrac, Balegyenes, a lobbanékony természetű oroszlán, Torzsarágó, a nyuszi, aki senkitől sem fél, Ábécé, a csacsi, no meg Bogárka, aki olyan aprócska, hogy még nevet adni is elfelejtettek neki. A népszerű író-grafikus szerzőpár könyvét az újabban felnőtt óvodások és kisiskolások kezébe ajánljuk.

Béres Melinda: Mackókalandok: A Macó család meséi

A gyerekek visszautazhatnak az időben, és a mesekönyv rajzaiból megismerhetik Dörmögő Dömötörék dédszüleit. A népes Macó család és barátaik a tavasz és a lágy szellő érkezésének örömére sétálni indulnak a vadvirágos tarka rétre. Pici Macó nagyon álmos, Macó papa így biztatja: ‘Ugyan, te kis oktondi,/ Tavasszal fogsz aludni?/ Gyere inkább, lepkét fogunk/ Unatkozni biz’ nem fogunk./ Kalapomat vedd elő,/ Hadd legyek előkelő!’ A verses mesében a rosszcsont mackók kalandjairól és egy izgalmas erdei kirándulásról olvashatnak a gyerekek.